Automatisk kladde
Kærlighed er aldrig nok
Vi har måske en ide om, at vi bør kunne finde ud af at leve godt sammen, hvis bare vi kandidere
hinanden nok. Men det at holde af hinanden giver ikke opskriften på, hvordan man får hverdagen
til at fungere. Hvordan man finder niveauet og rutinerne for de dagligdags opgaver, hvordan man
takler usikkerhed og jalousi, hvordan man taler om utilfredshed uden at angribe osv, osv.
Når hverdagen er i gang, bliver det tit den, der får al fokus. Det, der gav suget i maven, følelsen af
at være en del af noget helt specielt, oplevelsen af virkelig at være i live, forsvinder nemt i indkøb,
planer og regninger.
Hvis der så opstår uenighed eller kommer pres på, bliver det svært at undgå
konflikter. Konflikterne kommer igen og igen, og hver gang bliver deres bagage, så selv små ting
fylder hele horisonten. Til sidst mister man måske troen på, at livet sammen kan blive godt igen.
Tal med hinanden
Det er meget forskelligt, hvad parterapi drejer sig om, det er jeres målsætninger, der bestemmer. Men ofte er et af de vigtigste skridt at få direkte og åben kommunikation i gang. I skal tale
nærværende sammen, ikke råbe af ekkoet fra de tidligere konflikter. Vi kommer så nemt til at samle skuffelser og svigt, og der skal ikke meget til for at bringe dem op igen. Køen af gamle ærgrelser betyder, at man kan ende i voldsomme reaktioner på selv bittesmå uenigheder. Det kan igen føre til, at man ikke orker at tage mindre ting op, for det bliver nemt så eksplosivt. I stedet trækker man sig måske, men det koster også forholdet dyrt. Det gør en fjern, og man risikerer at dyrke irritationen i stedet for at selv at tage ansvar for den. Det kan ende med, at parterne er overfladiske og afvisende, ja endda måske straffer hinanden indirekte ved at sige eller gøre ting, man ved er sårende.
Det skal fungere for jer begge to
At leve i et ligeværdigt og respektfuldt forhold kræver, at man giver udtryk for sig selv og tager ansvar for, at man har det godt i forholdet. Det kan være, at man ikke har været klar nok på, hvad der fungerer og hvad der ikke gør. Der skal etableres en god måde at få talt om, hvordan I gerne vil have forholdet til at være. Helt fra de små detaljer som indkøb og oprydning og til de store ting som troskab og nærvær. I behøver ikke få løst alle de spørgsmål, og I behøver sådan set ikke altid at være enige. Men der skal være villighed til at mødes om tingene, til at kende jer selv og hinanden.
Selve terapisessionerne kan se meget forskelligt ud. Nogle gange er der brug for et rum, hvor begge kan få luft for de negative oplevelser og følelser, de har gået med. Andre gange er der konkrete emner, der er behov for at få en løsning på. Men ofte bruger vi meget den konkrete terapisession på at få skabt metoderne til at arbejde med de svære ting og få øvet i at bruge dem, mere end vi går ind i selve indholdet af konflikterne. Og terapien sker i høj grad mellem sessionerne, for da skal I praktisere de metoder, vi har valgt. Det virker, når man gør det, men man skal ofte have et skub til at få det gjort.
I kan vokse
Et parforhold begynder med fascination og forelskelse, men i den er der jo ikke meget vejledning til at få en dagligdag til at fungere. I forelskelsen glemmer man næsten sig selv, og den anden fylder hele horisonten. Det klæder en dårligt på til at håndtere det, når man så igen begynder at leve inde i eget hoved. Når arbejdet går en på, når man føler sig overset og irriteret. Et ligeværdigt og åbent parforhold kan på den måde også føre til, at man lærer sig selv bedre at kende og bliver mere loyal over for egne behov. Og når det sker for begge parter, bliver respekten og kærligheden ofte dybere og mere givende.